HU | EN

Rólunk


Az Erdélystat – erdélyi statisztikai szolgálat – célja az Erdélyre és a romániai magyar közösség helyzetére vonatkozó statisztikai adatok rendszerezése, megjelenítése és értelmezése. A különféle forrásokból származó statisztikai adatokat és elemzéseinket az erdélyi magyar felhasználók szemszögéből feldolgozva, csoportosítva, értelmezésekkel ellátva tesszük közzé. Az adatszolgáltatás kiterjed a fontosabb demográfiai, társadalmi, gazdasági és oktatási folyamatokra, valamint azokat egy országos, regionális, illetve bizonyos esetekben nemzetközi keretbe helyezi.

Az erdélyi magyar társadalom jövőtervezése szempontjából egy ilyen szolgáltatás működtetése elengedhetetlen. Munkánk elsődleges célcsoportját a különböző szak- és közpolitikai döntéshozók, illetve intézményvezetők képezik. Azonban törekszünk arra is, hogy az adatok és elemzések a tágabb nyilvánosság, az erdélyi magyar közösség minden tagja számára is értelmezhetőek és érdekesek legyenek.

Szolgáltatásaink alapját a periodikusan megjelenő statisztikai közlemények és elemzések képezik, az ezek hátterében álló adatbázisokat pedig regionális, megyei és települési adatlapok által jelenítjük meg honlapunkon.

Vezető munkatársak: Barna Gergő, Kapitány Balázs.

Szerzőink: Biró Ádám-Attila, Csata István, Csata Zsombor, Csíki Ottó, Deák Attila, Gálfi Pálma, Gáspár Szeréna, Kiss Tamás, Lorenzovici László, Lukács Andrea, Nagy Noémi, Nagy Réka, Püsök Melinda-Tünde, Szabó Laura, Tóth-Batizán Emese Emőke.

Munkatársak: Deák Katalin (korrektúra), Kádár Mária (adattisztítás), Kovács Csongor (informatikus), Kozák Gyula (fordítások), Makkai Júlia Anna (kommunikáció), Mészáros Tibor (vizualizációk), Székely Panna (kommunikáció, korrektúra).

A programot az Romániai Magyar Demokrata Szövetség kezdeményezésére az Iskola Alapítvány és a Közpolitikai Elemző Központ működteti, a Bethlen Gábor Alap támogatásával.

Beszámolók

 

 

Egyéves az Erdélystat - videó