HU | EN
A magyar szempontból releváns (legalább 250 magyar etnikumú lakossal rendelkező) városok, községek adatlapjai.
Utoljára módosítva: 2020. január 3. - cégstatisztikák

REGIONÁLIS, MEGYEI, TELEPÜLÉSI STATISZTIKAI ADATLAPOK

megyében
Arad
Bákó
Beszterce-Naszód
Bihar
Brassó
Bukarest
Fehér
Hargita
Hunyad
Kolozs
Kovászna
Krassó-Szörény
Máramaros
Maros
Szatmár
Szeben
Szilágy
Temes
Régió

Megyék szintjén létrehozott régiók

Székelyföld
Közép-Erdély
Partium
Dél-Erdély
Bánság
Észak-Erdély

Települések szintjén létrehozott régiók

Székelyföldi tömb
Partiumi tömb
Marosvásárhely vonzáskörzete
Kolozsvár vonzáskörzete


A Volkswagen az elöregedett erdélyi autópark piacvezető márkája, Székelyföldön még Opelből is több fut, mint Daciából

Utolsó módosítás: 2021.07.23

Erdélyben 2020 végén 3,2 millió gépjármű volt forgalomban, ezek 77,5%-a személygépkocsi volt, számuk már meghaladta a 2,5 milliót. Ezzel Erdélyben az országos átlagot meghaladva ezer lakosra átlagosan 379 személygépkocsi jut. Míg a teljes Romániát tekintve a legnépszerűbb személyautó-márka a Dacia, addig Erdélyben egyértelműen a Volkswagen a piacvezető: több mint félmillió futott az erdélyi utakon.

Covid19-átoltottság: az első öt hónap eredményei

Utolsó módosítás: 2021.06.22

Romániában 2020. december 27-én adták be az első koronavírus elleni oltást, az immunizálási kampány csúcspontja április 21-ére tehető, azóta folyamatosan csökken az oltási hajlandóság. Május végéig a felnőtt korú lakosság mintegy 26%-a oltatta be magát Covid ellen. Erdélyben valamivel magasabb az átoltottság, a régión belül Közép- és Dél-Erdélyben kiemelkedő, Észak-Erdélyben és a Székelyföldön átlag alatti a beoltottak aránya.

2020-ban Erdély hat megyéjében csökkent átlag alatt a GDP

Utolsó módosítás: 2021.06.04

A koronavírus-járvány első évében Románia gazdasága reálértéken 4,4%-kal csökkent az Országos Gazdasági Előrejelzési Bizottság előzetesen becsült adatai szerint. A GDP éves csökkenési üteme hat erdélyi megyében volt kisebb az országos átlagnál. A rangsor élén Kolozs megye áll, ahol a tavalyi visszaesés mindössze 1,2%-os volt, ezt követi Maros (1,8%), Szeben (3,0%), Fehér (3,2%), Brassó (4,0%), illetve Hargita megye (4,3%).

Tovább csökkent az erdélyi turistaforgalom a téli idényben

Utolsó módosítás: 2021.07.12

A megyei statisztikai hivatalok előzetes adataiból az Erdélystat által készített összesítés szerint a 2020/2021-es téli (november–áprilisi) turisztikai szezonban Erdélyben a turistaérkezések száma 24,1%-kal, a vendégéjszakáké pedig 28,4%-kal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A csökkenés az országos átlagnál mérsékeltebb (27,8%, illetve 33,1%), ugyanakkor ez azt is jelenti, hogy a koronavírus-járvány előtti téli idényhez viszonyítva a turistaforgalom közel a felére esett vissza. Ugyanebben a periódusban a turisztikai szálláshelyek kapacitáskihasználtsága 16,3%-os volt, amely jelentősen alacsonyabb, mint az előző év hasonló időszakában.

Erdély gazdasági mobilitása meghaladta a járvány előtti szintet és az országos átlagot

Utolsó módosítás: 2021.07.07

A hatásos koronavírus elleni vakcina megjelenése, majd az oltási kampány felpörgése 2021 májusára csillapította a járvány intenzitását, ezáltal elhozva a „gazdaság tavaszát”. Ha visszatekintünk, akkor az első hullámban látott történelmi gazdasági visszaesést a második hullámban egy jelentős, de jóval kisebb visszaesés követte. A vakcinák megjelenésének köszönhetően a harmadik hullámban az egészségügyi érintettség alacsonyabb volt, így a gazdasági mobilitás sem zuhant össze.

Erdélyben nőttek a régiók közötti kereseti különbségek, az alkalmazásban állók száma még a tavalyi szint alatt maradt

Utolsó módosítás: 2021.06.15

Az alkalmazásban állók száma Erdélyben 2021 márciusában 1994 ezer főt tett ki, mely az előző év azonos időszakához képest 0,2%-os, 3,3 ezer főnyi csökkenést jelent. A csökkenés elsősorban a szolgáltatási szektort érintette. 2021 márciusában Erdélyben az egy főre eső nettó átlagkereset 3265 lej volt, mely az előző év márciusához képest 8,7%-os (262 lejes) növekedést jelent.